chomikxd3 Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Mam tłustosza (Tinę) i moje pytanie brzmi: w czym mogę go posadzić? Nie licząc oczywiście torfu. Torf jest niezbędny? Poza tym słyszałem kiedyś, że tłustosze to chyba jedyne owadożery, które nie potrzebują kwaśnego podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Zaskoczę Cię i powiem że sadziłem w różnych prostych mieszankach mineralnych, ale w czystym torfie rósł praktycznie najlepiej. I nie mówię tu że jest to najlepsze rozwiązanie, ale że jakieś magiczne mieszanki wcale nie przyniosły większych efektów we wzroście rośliny. Mineralne mieszanki w przypadku Tiny przynoszą jedynie korzyść w rozwoju korzeni- są one większe i zdrowsze. Za to liście wydają się być mniej okazała a to na liściach (wyglądzie) rośliny głównie nam zależy. Oczywiście inni mogą temu zaprzeczyć i mieć inne doświadczenia i nie będę temu przeczył, lecz właśnie takie mam doświadczenia z tą rośliną. Jeżeli chcesz coś dodać do torfu to zwykły perlit jak najbardziej wystarczy w ilości 2:1 torf: perlit. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Potwierdzam. W przypadku tej krzyżówki mieszanka nie jest konieczna. Zdaje się nie przynosić też szczególnych efektów, choć u siebie nie zauważyłem, żeby liście były mniej okazałe. Obecnie mam 'Tiny' w mieszance torf, wermikulit, perlit, żwirek, dolomit. Rosną dobrze, kwitną chętnie, ale wcześniej - gdy rosły w samym torfie - było tak samo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 7 Maja 2014 Autor Share Napisano 7 Maja 2014 Chodzi o to, że nie mam na razie torfu, a tłustosza chcę jak najszybciej przesadzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Możesz w samym wermikulicie. Nigdy tak nie sadziłem, ale wiem, że można. Jednak stawiam dychę i paczkę gwoździ, że bardzo łatwo można posadzonego tak tłustosza zasuszyć podczas upalnego weekendu poza domem. Torf o wiele lepiej utrzymuje wodę. Choć strzelam (już bez zakładu), że jeśli nie masz torfu to i wermikulitu pewnie też nie. Kup torf po prostu. (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Jeśli nie masz torfu, to wątpliwe byś na szybko zdobył wermikulit, perlit, żwirek, dolomit, lawę, seramis i bardzo drobny keramzyt z jednego składnika miksu mineralnego raczej nie zrobisz a i tak warto dodać chociaż te 10% torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi